Материали за медиите - Архив         EN
 

ФСБ Симфони в София на 20 април 2012 в зала 1 на НДК

Любимата на три поколения българи музика разцъфтява в богатите и лирични оркестрации на Румен Бояджиев младши и Константин Цеков

Предстои голям Великденски концерт за софийските почитатели на легендата ФСБ, с Пловдивската филхармония и хора на Ансамбъл “Тракия”.

Специално създадената програма на групата включва най-големите хитове от 35-годишната й кариера, както и песни от последния албум “ФСБ точка”.
Любими песни, инструментални пиеси и балади, които вълнуват три поколения фенове и меломани ще прозвучат в НДК по необикновен начин.

Въпросът, който изниква в съзнанието е как симфоничната оркестрация се слива и дообогатява музиката на ФСБ. А отговорът идва с обяснението на главния виновник за появата на проекта, Румен Бояджиев младши: “Музиката на ФСБ се е развивала толкова много през годините, че в един момент рамката на изразните средства в рока й утеснява. Тогава идва необятното поле на класиката - като форма и дълбочина. Мисля, че това ги накара да потърсят възможностите на симфоничния оркестър - най-съвършения от всички инструменти за възпроизвеждане на музика, създаден от човека. С огромния си колорит и неизчерпаемо звуково разнообразие той може да превърне и най-простичката музикална тема в мащабна симфония, пищна опера, грандиозна духовна творба. Оркестърът има божествена, космична сила на въздействие. Той шепне, разказва, илюстрира, страда, радва се заедно с нас, увлича ни в поток от емоции, понякога удря толкова силно, че не можем да помръднем и оставаме като хипнотизирани. Бях изненадан от заложеното в музиката на ФСБ. Какъв потенциал и колко енергия има в нея. Аз съм израснал с тази музика, с техните песни, но едва сега, когато започнах да ги преобразувам в един по-класически вид, осъзнах колко скрити възможности имат мелодиите, хармонията, детайлите от аранжимента.”

Магията на симфоничния оркестър съчетана с въздействието на рок музиката е нов подход в неичерпаемите идеи на ФСБ.
За първи път български музиканти осъществяват такава мащабна продукия - 100 души на сцената - инструменталисти, певци, гайдари, под диригентството на маестро Григор Паликаров! Големият състав на симфоничния оркестър, народният хор, рок групата и младото поколение на гост-музикантите, обединени с музиката на ФСБ, са наистина нещо обещаващо.

Румен Бояджиев, Константин Цеков и Иван Лечев споделят своята осъществена мечта с приятелите от София, с надежда за едно истинско и вълнуващо преживяване с българската музика и вярната й публика.

“ФСБ Симфони” - 20 април 2012, зала 1 на НДК!

Билети за концерта на “ФСБ Симфони” в зала 1 на НДК на 20 април 2012 г. може да намеритe на касата на НДК, както и в мрежата на: http://ticketplus.bg, в Дюкян Меломан, в магазините "Ориндж", "Техномаркет", "Пикадили", "Фотосинтезис". Цените на билетите от 30 до 60 лв.


Бургас без “FSB Symphony”

Поради обективни пречки да бъде осъществена мащабната продукция “FSB Symphony” в Летен театър Бургас на 9 септември 2011 г., концертът се отлага за неопределено време.
 
ФСБ изразява съжаление за неблагоприятно стеклите се обстоятелства и благодари на Бургаска филхармония и на Ансамбъл “Странджа” за проявената колегиалност и готовността им да бъдат заедно на една сцена в проекта “FSB Symphony”.
 
Стойността на предварително закупените билети ще бъде възстановявана на касите в мрежата на Тикет Плюс, от които е закупен билета, или в офиса на компанията до края на м. септември.
 
ФСБ очаква своята публика в Пловдив - на 1 септември от 20.00 часа в Античния театър за откриването на “Есенен салон на изкуствата 2011” с участието на Пловдивската филхармония и Ансамбъл “Тракия”.


Броени дни преди първият концерт “FSB Symphony” в Пловдив, легендарната група фокусира вниманието на световната марка “Ямаха”

Признание за своята музика ФСБ получиха не само от българската публика, изпълнила залите във Варна, Пловдив и София през месец декември 2010, но и от
Томас Капелман - регионален мениджър на YAMAHA Music Corporation EUROPE:
 
“YAMAHA Music Europe подпомага най-значимата българска група”
 
"След реализацията на концертното турне на ФСБ през декември 2010, технически подсигурено от „ДИНАКОРД България” и пускането на пазара на първото DVD в историята на групата от концерта на 13 декември 2010 г. в зала 1 на НДК, групата получи признание и зад граница, в лицето на регионалният мениджър от YAMAHA Music Corporation EUROPE Томас Капелман, който сравни нивото на ФСБ с това на едни от най-утвърдените световни имена в прогресив рока.
 
YAMAHA Music Corporation EUROPE съвместно с регионалния си представител „ДИНАКОРД България” стартира дългосрочен проект за съвместна работа с ФСБ, осигурявайки най-съвременно оборудване за концертната звукова система при изявите на живо и най-висок клас музикални инструменти, от които музиканти от такова ниво се нуждаят.
 
Специално за проекта FSB Symphony, на титулярите Румен Бояджиев, Константин Цеков и Иван Лечев, както и на гост музикантите в групата са предоставени най-новите синтезатори, електрическо пиано, електрически и електоакустични китари, семплери, барабани произведени от YAMAHA, чинели PAISTE Giant Beat, както и електрическа 5-струнна цигулка „Silent Violin”.
 
За в бъдеще, музикантите ще могат да разчитат на апаратура и инструменти от най-високо ниво за всеки свой проект."

За тази подкрепа музикантите от ФСБ споделят:“Ние винаги сме търсили най-новото, най-технологично съвършеното и най-полезното за нашата музика оборудване. Инструментите и звукът са част от изразните средства, които обогатяват и допълват музикалните ни идеи. От много години свирим с “Ямаха” в различни варианти на моделите и използваме техните инструменти и озвучителна техника с професионално удовлетворение. Сега ще бъдем винаги на гребена на вълната - с най-модерното, което тази световна марка създава.”
 
Българските почитатели на перфектния звук ще могат да чуят това, съчетано с акустичния звук на симфоничния оркестър за първи път при откриването на “Есенен салон на изкуствата 2011” в Пловдив.
 
Концертът “FSB Symphony” с Пловдивската филхармония и Хор на ансамбъл “Тракия” ще се състои на сцената на Античен театър Пловдив от 20.00 часа, на 1 септември.
 
Билети за концерта “FSB Symphony” в Пловдив можете да намерите: Билетна каса до Община Пловдив, пл. Ст. Стамболов 1, Магазин "Мюзик Център", ул. Рилски Метох 1, Рекламен офис на ВГБ бул. Христо Ботев 92 В;
 
Концертът “FSB Symphony” с Бургаската филхармония и Хор на ансамбъл “Странджа” ще се състои на сцената на Летен театър Бургас от 20.00 часа, на 9 септември.
 
Билети за концерта “FSB Symphony” в Бургас можете да намерите: Касата на Драматичен Таетър "Адриана Будевска", Рекламен офис на ВГБ пл. Царица Йоанна 11-13;
 
Билети за концерта “FSB Symphony” в Пловдив и Бургас можете да намерите и в София: Дюкян Меломан, ул. 6-ти септември 7а, Рекламен офис на ВГБ бул. Цариградско шосе 47;
 
За столичаните, които имат билети за концерта в Пловдив, ФСБ осигурява автобуси, които ще пътуват от София (тръгване в 17:00 ч на 1 септември от пл. Св. Ал. Невски в София) и обратно, веднага след събитието. Цената на автобусния билет е 20 лв.
Информация как да направите заявки за ползването на автобусите можете да намерите в сайтовете http://fsb.bg и http://ticketplus.bg
 
Билети за двата концерта в Интернет: ticketplus.bg


ФСБ в процес на репетиции за “FSB Symphony”

Започнаха репетициите за очаквания симфоничен проект на ФСБ.

Музикантите са в своето студио, където изработват новата си програма с помощта на симулиран симфоничен оркестър, който изпълнява с точност симфоничната партитура. Така те могат да създадат аранжименти на своите изпълнения в реална звучност и да репетират вокалните и инструменталните партии на песните, които ще чуем на 1 септември в Пловдив и на 9 септември в Бургас.
 
Подбраният репертоар на легендарната група включва инструментални пиеси и песни още от албума “ФСБ II” излязъл през 1978 г., чак до най-новите – от албума “ФСБ.”, издаден през 2010.
 
Като новатори във всяка своя музикална изява, ФСБ отново ще поднесат на публиката нещо българско - “за първи път в България”.
 
Подкрепата на община Пловдив за откриване на Есенен салон на изкуствата с концерт на ФСБ и на община Бургас е решаваща за осъществяване на събитието и още едно доказателство, че в условията на финансова и духовна криза, местната власт успява да развива културни проекти с национална значимост.
 
Към триото Румен Бояджиев, Константин Цеков и Иван Лечев ще се присъединят познатите ни гост-музиканти Николай Копринков - китара, Ивайло Звездомиров - бас, Стефан Цеков - барабани и Борислав Бояджиев - перкусия, участвали в разширения състав на ФСБ през 2007 и 2010. Заедно с тях, на сцената на Античен театър Пловдив ще видим Хора на ансамбъл “Тракия” и шестима гайдари. Вплитането на интонации от българския форклор в музиката на ФСБ е запазена марка на групата, добре позната и от композициите “Високо” “Пъпеш”, “Няма как”, “Пробуждане” , “Песен”, “Зимна къща”...
 
За почитателите на тяхната музика ФСБ и гост музикантите подготвят едно наистина класическо шоу - пестеливо и красиво, в което Симфоничният оркестър има определяща роля. За оркестрациите и създаването на симфоничните оркестрови партитури ФСБ са се доверили основно на Румен Бояджиев-син и на Костантин Цеков. Пловдивската и Бургаската филхармония ще бъдат дирижирани от маестро Григор Паликаров.
 
В осъществяването на спектакъла “FSB Symphony” тримата ФСБ разчитат и на дългогодишното си сътрудничество с “Динакорд България”, екипите на който обезпечават звука и художественото осветление в Античен театър Пловдив и Летен театър Бургас. Тонрежисьорите Тодор Тодоров и Владислав Бояджиев, лайт дизайнерът Иван Ефтимов, звукоинженерът Кирил Янев и още много срециалисти по звука и осветлението ще се грижат за класическата визия на концертите.
 
“FSB Symphony” в Пловдив ще бъде заснет от екип на “Зоко филмс” с главен оператор Димитър Митов, с помощта на който се реализира и първото DVD в историята на групата.
 
А за столичаните, които имат билети за концерта в Пловдив, ФСБ осигурява автобуси, които ще пътуват от София (тръгване в 17:00 ч на 1 септември от пл. Св. Ал. Невски в София) и обратно, веднага след събитието. Цената на автобусния билет е 20 лв.
Информация как да направите заявки за ползването на автобусите можете да намерите в сайтовете http://fsb.bg и http://ticketplus.bg
 
Билети за концерта на FSB Symphony в Пловдив на 1.09 и в Бургас на 09.09 може да намеритe в мрежата на http://ticketplus.bg, в “Дюкян Меломан”, в магазините "Ориндж", "Техномаркет", "Пикадили", "Фотосинтезис".
Цените на билетите от 20 до 40 лв.

Фотографии за прес публикации прилагаме, а можете да намерите и на http://pressinfo.fsb.bg/bg/
Правата са предоставени от музикално-издателска къща Контрапункти. Фотограф Стоян Гребенаров.


архив фотографии 2011

Моля, не използвайте стари снимки на групата, извън темата “ФСБ Симфони”.

(c) 2011 Стоян Гребенаров (p) 2011 Контрапункти

     

2010-2011

‎"Приятно е да констатираш факта, че някой в сферата на изкуството днес е успял да реализира творческите си планове или да осъществи някоя (или повече) от своите мечтите. Особено, ако три поколения български почитатели на музиката са се вълнували от неговата музика.

С поглед към пролетта на 2010 година проследяваме настъпателното завръщане на легендарната група ФСБ на българската музикална сцена.

Заговори се за нов албум след дълго мълчание. Изразяваха се надежди за нови срещи с публиката на концерт. Очевидно преодоляли кризата от някои лични драми и раздели и успели да съберат пословичната си енергия, ФСБ – отново трио – започна да напомня за своя потенциал. За всички почитатели на групата предстоящото издаване на нов албум се превърна в очаквано събитие. Посветените знаят, че не бяха издавали цялостна оригинална програма от 1990 година! Междувременно, в социалната мрежа и медиите се появи съобщението fsb.bg ще бъде достъпен на 28 април в 11.00 часа. Уебсайт! Добре, сигурно ще публикуват всичките си парчета от миналото, дискография, клипове и... пълната история на групата. Дни преди оповестената дата се разбра, че албумът е готов и си има име. “ФСБ.”! Точката стана отправна Точка за полемики, тълкувания, въпроси оставащи без отговор, дори за подозрения, че слагат Точка на ФСБ с този албум. Имаше и доброжелатели, които предвиждаха, че Точката е началото на Многоточие. Като че ли натам вървеха нещата, защото българските радиостанции и телевизионни канали започнаха да излъчват пилотен сингъл и видеоклип, който даде заявка за нещо изключително добро. С думите “Най-невероятните неща просто се случват” използвани като мото на кампанията, ФСБ започнаха с “Параграф”, добавиха “Не взимай нищо с теб” и ни оставиха без думи.

На 28 април 2010, по време на пресконференция за представяне на сайта и албума, колегите журналисти разбраха творческата и човешката позицията на тримата ФСБ за тяхното мълчание, за тяхното несъгласие, за тяхното негодувание, за тяхното търпение, за тяхното нетърпение, за българската култура и перспективите пред нея, за липсата на ясни правила в шоу бизнеса у нас, за младите, за “старите”. И още – разбраха, че Румен Бояджиев, Константин Цеков и Иван Лечев подаряват на своите почитатели 10 песни от албума “ФСБ.” за безплатен даунлоуд. Това предизвика невероятен “бум” в средите на хората, които се информират за важни събития и новини. Нещо повече, възбуди небивала активност, която дни след 28 април отчете в сървъра на сайта – над 1 000 000 влизания и над 350 000 изтегляния на подарените песни! ФСБ написаха в сайта си: След 20 години мълчание имаме какво да кажем на приятелите, които ни подкрепят 35 години. Днес ние отправяме ново послание към своята публика, в името на духовността и красотата с албума “ФСБ."

На 20 май същата година музикантите представиха новия си албум в София Лайв Клуб пред стотици свои приятели, почитатели, колеги и журналисти - няма лъжа, няма измама. Точката е факт, който съдържа 15 нови композиции с перфектен звук, прекрасни изпълнения, впечатляващи текстове, опакована е в бяла луксозна кутийка с предупредителна червена Точка! Държаха се естествено, като истински човеци, благодариха за безвъзмездната помощ на всички хора допринесли за издаването на албума и ни показаха екзотичното явление Спонсор, в лицето на един българин от Варна, който живее от дълги години във Великобритания и не е забравил абитуриентския си бал и техните концерти в Спортната зала в родния му град.

Казахме си отново, Добре! Нов албум, но какво ще последва? Пак ли ще се затворят в студиото и всеки ще си прави нещо сам?! Изплуваха съхранени спомени от най-силното време на ФСБ - над 3000 концерта в страната, над 3000 срещи с публиката, която от поколение на поколение предаваше вкусът към тяхната музика и удовлетворението, че е българска! Ние сме алчни за събития, не си даваме сметка за усилията, които коства издаването на каквото и да било днес, тук и сега. И искаме още и още...

Есента на 2010 година донесе мълвата, че ФСБ подготвят национално турне. Тя се конкретизира с новината, че в началото на декември ще имат концерти в София, Варна и Пловдив. Броени дни преди първия от тях се случи поредното “за първи път” като запазена марка на групата! Музикантите поканиха журналисти, радио-, телевизионни и фото- репортери, колеги и съмишленици “в кухнята” на новата си концертна програма на открита репетиция. И такава пресконференция не бяхме виждали, камо ли – чували. Варна на 8 декември, Пловдив на 10 декември и София – на 13 декември бяха взривени от звуковата мощ, невероятното мултимедийно шоу, от професионализма и майсторството на изпълненията. Започнала с Новогодишния концерт на площад Батенберг в първите минути на 2007 година, тенденцията към разширяване и обновяване на концертния състав на групата се узакони - шестима млади музиканти допълваха легендите и буквално се споиха с тях. Високата летва на ФСБ изглежда е заразителна, за да не кажа задължителна, за всеки гост. Публиката – над 4 000 души – преминаваше през различна степен на вълнение, аплаус, възторг и пя любимите си песни с цяло гърло. Българската преса отрази по достойнство събитията и отдаде дължимото на титулярите и на “младоците”, които всеки по своему, осъществиха своята детска мечта да свирят на една сцена с ФСБ!

Концертът в София бе заснет от много камери, фартове, кранове... безброй оператори фокусираха детайли, общи планове, публика. Така се разбра, че ще има DVD Live и отново се настроихме в очакване. На 20 юни 2011 година се появиха реклами за първото DVD в историята на групата “ФСБ Филм – Концерт” и можехме да си го купим от всеки павилион за вестници. Умно! При така броимите на пръсти специализирани магазини за аудио- и видеоносители това решение прави достъпен продукта, видим и разпознаваем, на една ръка отстояние от всеки изкушен и всеки фен.

Успоредно с издаването на концерта ФСБ огласиха следващия си проект. Казахме си, 20 години мълчание, а сега – такава активност. Явно й е дошло времето. И отново “за първи път” ФСБ Симфони! Какво се криеше зад това наименование?! С тази програма легендарната българска прогресив рок група съвместно с Пловдивската филхармония намери нов начин за взаимодействие между класическата и съвременната музика, нов начин да ни поднесе любими песни и инструментални пиеси от своето творчество. Подобен формат – симбиоза между рок група и класически оркестър – се осъществи за първи път у нас с българска група. Румен Бояджиев, Константин Цеков и Иван Лечев са първите български музиканти, които откриват престижния Есенен салон на изкуствата в Пловдив.
Препълненият Античен театър възторжено прие ФСБ Симфони – 20 специално създадени оркестрации и аранжименти на най-известните им песни. С брилянтното си вокално и инструментално изпълнение музикантите изправиха на крака публиката и прибавиха още един щрих към утвърденото си име на новатори, но и на класици в българката рок музика.

Време е да отправим поглед и напред! Какво да очакваме от ФСБ през 2012? Да осъществяват своите проекти е пожелание, но за по-голяма яснота, успяхме да разкрием най-близките им планове. На 1 януари, в първите минути на Новата година ще станем свидетели от малкия екран на FSB Live, който ще бъде излъчен от авторитетна национална телевизия. През месеците февруари, април и май се подготвя представяне на ФСБ Симфони във Варна, София и Русе с филхармонични оркестри, а през месец юни - DVD 'ФСБ Симфони в Античен театър Пловдив'”.


архив фотографии 2009-2010

(c) 2009, 2010 Калин Руйчев (p) 2010 КонтрапунктиKонцертното турне на ФСБ. - декември 2010

Не случайно е избран и първият град и първата дата на турнето - Варна, 8 декември!
Както е известно, освен феновете предплатили още неиздадения албум, единственият спонсор спомогнал за реализирането му е от Варна. Константин Щерев, който живее и работи във Великобритания е запазил скъп спомен от концертите на ФСБ в родния му град преди години, колекционирал е албумите им и е отнесъл в добрата стара Англия късче музика от България - музиката на ФСБ. Жест на благодарност е изборът на Румен, Косьо и Иван да уважат първо публиката в Морската ни столица.
Не е случайно и съвпадението със Студентския празник. Впечатляващата концертна програма, звук, осветление и мултимедиа, която легендарната група подготвя ще бъде поздрав и към младите българи, които получават висшето си образование във варненските университети.

Гост музиканти: Николай Копринков - китара, Ивайло Звездомиров - бас, Кристиян Илиев - клавишни, Румен Бояджиев-син - барабани, Стефан Цеков - барабани, Борислав Бояджиев - перкусия.

Със съдействието на: Динакорд България, Левис, Контрапункти, Тикет Плюс

Медийни партньори: Нова ТV, Дарик Радио, Радио Здраве, ЗиРок, Бус ТV

On-line билети за концертите се продават в мрежата на Тикет Плюс - http://ticketplus.bg

рекламни радио клипове

Пак се прегръщаме | MP3 28sec |

серийни промоционални радио клипове

На концерт 1-14 | MP3 ZIP | WAV ZIP|
На концерт 15-23 | MP3 ZIP | WAV ZIP|


архив фотографии 2009

(c) 2009 Калин Руйчев (p) 2010 Контрапункти

 
                 
 

© 1975-2013

материали за медиите      правила за употреба      лични данни